Naturvetenskap

Nya insektsarter upptäckta i Lund

I mitten av juni finkammade universitetets biologer gräs, buskar, träd, asfalt och vattendrag runt institutionens byggnader. Allt för att ta reda på vilka växter och djur som lever där. Nu är kartläggningen klar, bland fynden finns 21 rödlistade arter och sex arter som aldrig tidigare påträffats i Sverige.

AMT 1 25 1932 Ford Victoria, Samverkan

Kalle Anka-översättare stöttar humaniora

Sökte färdtjänst – hamnade hos Kriminalvården

Istället för att testamentera vill hon vara delaktig och bidra nu. 94-åriga Maibrit Westrin har en bakgrund som lektor i franska och spanska – och som översättare av Kalle Anka under nästan 25 år. Nu stöttar hon studenter och forskare i humaniora och tycker att hon får mycket tillbaka.

Kyosho Minuter Auto Scale Collection McLaren 12C GT3 2013 Metalliskt blått, Naturvetenskap, TeknikKyosho 1 64 Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Bättre projektledning ska styra upp MAX IV

Rafael Nadal var på väg på andra raka förlusten i ATP-slutspelet i London.

Brist på professionell projektledning, otydligheter i beslutskedjan och otillräcklig kommunikation ligger bakom förseningarna i strålrörsprogrammet på MAX IV. I den nya åtgärdsplanen prioriteras åtgärder för att lösa de problemen.

Lamborghini Aventador 1 24 Edition Series Collection Special Excellent Autentic, Hot Wklackar x Period Korrekt Land Rover Defender 110 DIE-CAST CONFIRMED ORDER

Vintage Tekno Holland- FORD D810 konstIKLAD FRISKO LORRY - 922

Nu drar universitetets centrala satsning på uppdragsutbildning igång. Nya affärsutvecklare är på väg in i den förstärkta organisationen som ska administrera utbildningen
– Om vi lyckas kommer fler lärare att behöva anställas, säger Bo Ahrén, vicerektor och ansvarig för samverkan.

Modellino bil scala 1 43 pubblicitari commerciali Neo Scale Models ROLLS RO..., Naturvetenskap

Klimatforskning på hög nivå

Vid universitetets forskningsstation i Hyltemossa pågår dygnet runt insamlingen av data till europeisk klimatforskning. Den största av de båda masterna sträcker sig hela 150 meter rakt upp i skyn. Varannan vecka måste stationens personal klättra till toppen för att torka rent två sensorer. Och i den lägre masten har det nyligen pågått ett intensivt arbete att installera utrustning som ska studera hur granarnas egna utsläpp egentligen påverkar klimatet.

Forskning, SHOP SHIMATARO Flåger Block 300 enheter ställer in Hur Instruktioner ska vara utformade

Hon vill lära artister att bemästra scenskräck

Francisca Skoogh drömmer om att skapa ett tvärvetenskapligt centrum för ”performance science” vid Lunds universitet. Själv är hon både pianist och psykolog och arbetar på Musikhögskolan i Malmö, där hon forskar kring sitt förhållande till scenen och ängslan inför scenframträdanden. Hon är också ny ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.