Naturvetenskap

Nya insektsarter upptäckta i Lund

I mitten av juni finkammade universitetets biologer gräs, buskar, träd, asfalt och vattendrag runt institutionens byggnader. Allt för att ta reda på vilka växter och djur som lever där. Nu är kartläggningen klar, bland fynden finns 21 rödlistade arter och sex arter som aldrig tidigare påträffats i Sverige.

Tin Soldier, Top, Grand Master of the Teutonic Knight, Heinrich von Plauen,54 mm, Samverkan

Kalle Anka-översättare stöttar humaniora

Polisen söker vittnen till dubbelmordet – samlade tips på plats i Arlöv

Istället för att testamentera vill hon vara delaktig och bidra nu. 94-åriga Maibrit Westrin har en bakgrund som lektor i franska och spanska – och som översättare av Kalle Anka under nästan 25 år. Nu stöttar hon studenter och forskare i humaniora och tycker att hon får mycket tillbaka.

Traxxas Slash 4x4 UPkvalitetD 1 10 Roller Slider Chassis Använt RPM Arms Bumpers, Naturvetenskap, TeknikHot Wklackar Star Wars Die Cast Ships Lot 19 delar glidas Fighters, X-Wings, Falcon

Bättre projektledning ska styra upp MAX IV

Buss och två bilar i olycka på E22 vid Lund

Brist på professionell projektledning, otydligheter i beslutskedjan och otillräcklig kommunikation ligger bakom förseningarna i strålrörsprogrammet på MAX IV. I den nya åtgärdsplanen prioriteras åtgärder för att lösa de problemen.

ACME 1 18 1969 Dodge Dkonst GTS 440 Blå Diecast Bil A180402, Naturvetenskap

Klimatforskning på hög nivå

Vid universitetets forskningsstation i Hyltemossa pågår dygnet runt insamlingen av data till europeisk klimatforskning. Den största av de båda masterna sträcker sig hela 150 meter rakt upp i skyn. Varannan vecka måste stationens personal klättra till toppen för att torka rent två sensorer. Och i den lägre masten har det nyligen pågått ett intensivt arbete att installera utrustning som ska studera hur granarnas egna utsläpp egentligen påverkar klimatet.

Teknik, Utbildning

MASERATI 3500 GT VIGNALE SPIDER 1959 RIKO 32150 1 18

En möjlighet att få nya vänner och ett roligt sätt att rivstarta sitt studentliv. Men också fläckad av dåligt rykte om alkoholhets, pennalism och sexism. LUM tog tempen på årets nollning och fann på LTH en välorganiserad, kreativ och inledningsvis nykter mottagning av nya studenter.